Veckans blomma

Våreld (eller höstglöd) är en lättskött blomma som du även kan plantera utomhus hela sommaren. Den finns i många olika färger vilket gör den användbar vid dukning och som smycke vid olika tillfällen. T.ex. vid bröllop där du väljer färg utifrån övrig dukning, gul till påsk, orange till Halloween och röd eller vit till jul. Blomman finns även som dubbelblommig och där finns det en söt historia om hur den kom till.

Sagan om den ratade plantan

I en stor skånsk odling packas och säljs dagligen mängder av våreld. De plantor, som inte håller måttet lägger man ner på borden och samlar ihop vid veckans slut. En vecka hann man inte med detta, plantorna låg kvar på borden till lördagen. Trädgårdsmästarens fru såg då, att en planta skilde sig från de vanliga – knopparna var större, tjockare, rundare. Hon tog plantan med sig, ställde den i fönstret och lät den slå ut. Den hade dubbla blommor! Sensation! Denna enda planta förökades, sticklingar skickades till en förädlare, som tog hand om dem. Genen som gjorde blomman dubbel var så stark att den ”överlevde” och alla de dubbla sorterna har alltså den ratade lilla plantan som anmoder. Vilken tur, att man inte hann städa på borden!

Historien har jag hittat hos Blomsterlandet (Där du även kan läsa mer om våreld).

Våreld har sitt ursprung i Madagaskar och ingår i släktet Kalanchoe och familjen fetbladsväxter. Den är otroligt anspråkslös och du kan nästa glömma bort den utan att den tar illa upp. En skvätt vatten då och då gör att den överlever länge. Den trivs i solen och passar även bra där det är varm. Finns i flera olika färger så varför välja bara en. Den är ganska billigt vilket gör att du kan köpa flera och sätta ihop i grupper.