Det är inte lätt att hitta en perenn som blommar eller är som vackrast just i januari, därför väljer jag en som är snygg året runt. Timjan är både en kryddväxt men också en otroligt fin kantväxt eller mellan plattor eller trånga utrymmen. Och doften, den är helt otrolig!!

Du kan såklart odla timjan enbart för att använda den som ört i din matlagning. Då är det kryddtimjan du ska odla. Den går både att använda som den är eller att torka.

Historiskt så är Timjan känd i Sverige sedan vikingatiden. Den är omtyckt av bin medans andra djur lämnar den ifred. Tillsammans med andra örter eller sommarblommor i en kruka blir den ett vackert blickfång vid entrén där man kan dra handen igenom odlingen för att frigöra den underbara doften.


Historia hämtat från nätet:

Timjan nämns redan på en sumerisk kilskriftstavla från 3 000 f.Kr., då som ett läkemedel. Egyptierna odlades växten, och där sades den kunna jaga bort onda andar. Timjan var sannolikt en av de första inhemska egyptiska örterna som användes vid balsamering, och den ingår i flera recept från 1550-talet f.Kr.

I det antika Grekland och Rom användes timjan (någon av arterna i timjansläktet) som rökelseoffer, vinkrydda och till att smörja in de döda. I Grekland var växten helgad åt Afrodite, i Rom åt hennes motsvarighet Venus.

Timjan finns upptagen i Europafarmakopén över läkemedel. Örten används främst som ett örtmedel, men även i så kallade homeopatiska läkemedel som då sägs lindra astmatiska besvär, ofta i kombination med andra örter, bl. a. belladonna. Timjan ingår även i örtteer som sägs lindra mag-tarmbesvär. Använd växtdel är blad och blommor.