Veckans blomma vecka 8

En av våra mest älskade blommor är pelargonen. Två av de mest kända pelargonerna här i Sverige är nog Mårbacka och Rosengeranium (Pelargonium graveolens), även kallad Doktor Westerlunds hälsoblomma.

Mårbacka pelargon

Mårbacka pelargon

pelargonium_graveolens

Doktor Westerlunds hälsoblomma, Bild från Odla.nu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pelargonsläktet Pelargonium har fler än 250 arter och de flesta förekommer i Afrika. De delas upp i grupper där många hybrider, som listas här har ofta har ett okänt och dunkelt ursprung:

  • Doftpelargoner( Doftpelargon-Gruppen)
  • Hängpelargoner( Peltatum-Gruppen)
  • Tornadopelargoner( Tornado-Gruppen)
  • Unikpelargoner( Unique-Gruppen)
  • Änglapelargoner( Änglapelargon-Gruppen)
  • Zonalpelargonen(P ×hortorum) är i sig indelad i grupper.

Pelargonen har fått sitt namn på grund av fröställningarnas speciella utseende. De långa näbbliknande spröten har fått många att tänka på fågelnäbbar. Ordet pelargon kommer från grekiskans pelargos, som betyder stork. Samma sak gäller familjenamnet Geraniaceae (Geranium) som kommer av det grekiska ordet geranos som betyder trana

Om du vill veta hur du gör med dina pelargoner finns det massor av tips på nätet. Här är en bra checklista från Allers:

Fixa pelargonerna – steg för steg:

1. Ta fram pelargonen från vinterförvaringen.
2.Ta upp plantan och skaka bort gammal jord.
3. Fyll krukan med ny, fin pelargonjord eller vanlig krukväxtjord.
4. Passa på att rot- beskära, dvs korta in långa rötter.
5. Plantera om växten i krukan.
6. Klipp bort vissna blad och rangliga grenar.
7. Vattna med näringsvatten.

 

Här kommer lite information om hur du kan njuta av dina pelargoner så länge som möjligt.

Vår

När julen är bortstädad kan du plocka fram dina pelargoner och börja vattna dem lite mer. Vattna dem helst underifrån genom att sätta ner krukan i ljummet vatten så den får dra åt sig vatten. Tänk på att det bästa är att vattna på förmiddagen, gärna när solen tittar fram så att jorden har en chans att torka upp innan kvällen. Låt krukorna (om du har fler blommor) stå lit glest så det kommer in luft runt dem. Tänk på att inte ställa ut blommorna fören du är säker på att risken för nattfrost är över.

Sommar

Pelargonerna stortrivs pelargoner att stå ute. Försök att hålla dem snygga genom att plocka bort vissna blommor och blad. Den vill ha jämnt med vatten och gärna lite näring mellan varven. Tänk på att de absolut inte vill stå i vatten hela tiden, då ruttnar rötterna och blommorna dör. Under sensommaren, kanske i augusti kan du ta sticklingar om du vill övervintra dina pelargoner. Klick av sticklingarna (läs mer om det nedan) och se till att de rotar sig innan du tar in dem för hösten. Såklart tar du även in stora plantorna.

 

Höst

Om du bestämt dig för att övervintra dina pelargoner, läs mer nedan annars kanske du redan nu städar bort dina blommor. När hösten närmar sig minskar du på bevattningen. Rensa bort vissna blad och blommor och klipp in dem om de blivit för stora. Ta in dem innan nattfrosten och ställ dem där du vill övervintra dem.

Vinter

När nattfrosten kommer är ju olika beroende på vart i landet du bor. Det är viktigt att du tar in dina pelargoner innan risken finns för nattfrost. Om du inte har tänkt att övervintra pelargonerna utan kanske tänker att du köper nya nästa år så är det inga problem. Själv har jag haft pelargoner som blommat ute över julen vissa år. Men om du väljer att inte ta in dem så kommer du behöva kasta dem för de klarar inte minusgrader. Annars kan du ta in dem, ställa dem svalt, dra ner på bevattningen, plocka rent på blad och annat och så vänta till våren. Sen börjar det om igen, läs Vår