Veckans blomma vecka 5

Vem har inte fascinerats av dessa blommor där varje blomma är som ett konstverk. Det finns verkligen många orkidéer att välja på. Det är en av jordens artrikaste med ca 800 släkten och 30 000 arter. I Sverige finns ca 44 arter fördelade på 23 släkten. Alla orkidéer i Sverige är fridlysta men vanligtvis köper vi dessa i butiken.

Kanske också du tagit med en orkidé från Ica där de ofta säljs nästan som en snittblomma eller tagit med en som en värdinnegåva. Vanligast är då den så kallade brudorkidén Phalaenopsis.

Du sköter inte en orkidé så samma sätt som vanliga krukväxter. Den ska inte stå i vanlig jord och den ska inte vattnas som andra krukväxter. Ta hela odlingskrukan och doppa ner den i ljummet vatten i sådär fem minuter och låt den rinna av innan du ställer tillbaka den i ytterkrukan. Den behöver vatten ungefär varannan vecka så den är ganska lättskött. När stängeln har slutat blomma kan du ställa undan blomman men fortsätta vattna. Efter ett tag kommer det förhoppningsvis nya blommor. Så man kan räkna in orkidén till de mer lättskötta växterna bara den får vatten par några gånger per månad eller så unnar du dig en ny blomma när den första blommat slut. Eller så gör du som Helen Nordvall från Kramfors

https://www.expressen.se/leva-och-bo/gor-det-sjalv/blommor-och-grona-vaxter/orkideer-som-inte-blommar-kasta-inte-har-ar-losningen/

Det finns en bok skriven om orkidén som även blivit film. Orkidétjuven av Susan Orlean 1998.

John Laroche är tjuv. Hans plan: att stjäla sällsynta och fridlysta orkidéer för att klona dem och sälja de odlade blommorna till passionerade och penningstinna orkidésamlare, beredda att ge en förmögenhet för en raritet. I Floridas ångande träskmarker hittar man några av världens mäktigaste växter och träd. Och i Florida hittar man också den mest storslagna blandning av orkidésamlare, aristokrater, fanatiker och smugglare alla med en nära nog erotisk besatthet av dessa ovanliga, sköra, praktfulla och i skönhet oöverträffade växter. Och växtplatserna? Tillhör inte de egentligen Seminoleindianer som alltid bott i omgivningarna? Johan Laroche blir tagen på bar gärning och anhållen för miljöbrott och efterspelet utvecklas till en av de märkligaste rättsprocesserna i mannaminne. Miljövänner, aktivister för de amerikanska indianerna och orkidésamlare dras alla in i ett bisarrt spel, helt överskuggat av orkidéernas förtrollande makt över dem som passionerat älskar och åtrår dem.