Början av mars och nu börjar trädgårdsdrömmarna att spira. Visserligen skiljer det sig åt beroende på vart i landet man bor. Vissa av oss har djupt med snö men där kan man samtidigt njuta av att ljuset är på väg tillbaka. I södra delen handlar det mer om variation i vädret. Vissa dagar är det vår och sen kommer det kalla bakslag. Men det är ändå nu som lusten spirar. Vi längtar till utelivet i trädgården eller som det är för mig, till min sköna balkong där jag kan njuta av sol och växter.

Så vad kan man då göra i mars?

Om du har buskar så är det bra att klippa dessa under vårvintern, om det behövs. Men tänk på att vissa prydnadsbuskar som savar mycket ska klippas under JAS-perioden (juli, augusti, september). Sen är det de som blommar tidigt på våren som t.ex. forsythia och syren är bättre att klippa efter blomning då du annars går miste om blomningen i år. Så läs på lite vad som gäller för just dina buskar.

Mer att göra i trädgården i mars är ju att städa, snygga till uteplatsen, om du har växthus är det verkligen en bra tid att städa ut så det är fint när det är dags att tas i bruk. Lite beroende på vart i landet ditt växthus står och om du frostvakt så kan du snart börja med de tidiga sådderna. Helt underbart!

Inomhus finns det också saker du kan göra i väntan på utesäsongen. Du kan t.ex. väcka dina dahlior ur vinteride om du har några. Det är även hög tid att klippa ner övervintrade pelargoner och fuchsior. Byt jord och ställ ljust och svalt. Behåll sticklingar och sätt i jord så får du många plantor till sommaren. Nu kan du också påbörja gödselvattning. Som sagt det är skönt att kunna pyssla lite i väntan på den riktiga våren.