Veckans blomma vecka 10

Eftersom vintern varit så snöfattig så har, i alla fall här i Stockholm krokusen redan tittat upp i rabatterna. Men annars är ju krokus en riktig vårblomma, i alla fall för mig. Den är så söt där den kämpar om solen i den kalla jorden. Krokusen finns i flera olika färger men vanligast hos oss är nog den blå/lila, gula eller vita. Det finns även en krokus som blommar på hösten.

En fördel med krokus är att du kan plantera den i gräsmattan. Där blommar den så fint innan gräset kommit igång och när det är dags för första gräsklippning så har krokusen precis blommat klart och bladen som ser ut som gräs kan klippas ner tillsammans med övriga gräset.

Krokus är en lökväxt och den blommar bara en gång. Men eftersom löken skapar sidolökar som i sin tur blommar en gång så blir den perenn. Har du en gång satt krokuslökar så kan du alltså förvänta dig krokusblomning i flera år.

Krokussläktet, Crocus tillhör familjen irisväxter och släktet har ca 80 arter men hos oss är den vanligaste vårkrokus. En känd krokus är saffranskrokus, crocus sativus som vi får saffranet ifrån. Att saffranet kommer från blommans pistill påverkar såklart priset på saffran. Det behövs många blommor för att få fram några gram saffran.