Veckans blomma vecka 9

Doften av basilika gör mig alldeles knäsvag. Det finns inte mycket som slår den doften. En kruka med basilika i köksfönstret så är i alla fall jag lycklig 😊

Basilikan kräver värme och vatten. I Sverige odlar vi den som ettårig men den är egentligen flerårig. Om du har utrymme och bra klimat inomhus kan den bli flerårig även hos oss men det är nästan lättare att införskaffa en ny nu till våren. Du kan så den från frö tidigt på våren eller så köper du en kruka. Jag brukar köpa en kruka ekologisk basilika i min matbutik och sen plantera om den i en större kruka. Det fungerar bra och sen har jag basilika hela våren och sommaren.

Den vill ha en vindskyddad plats utan direkt sol. I ett fönster kan det vara en fördel om du kan erbjuda den lite skydd bakom en gardin om solen ligger på för mycket. Den får inte torka ut för den klarar inte av torkan då den tappar bladen. Du kan plantera den i vanlig blomjord med lecakulor så den får lite luft runt rötterna. Se till så den inte blommor då det hämmar bladtillväxten. När det är dags att skörda så se till att knipsa av bladen ovanifrån vid stjälken så blir den buskigare.


Ofta gör jag en pesto med basilika eller så en enkel sås till ungsrostade rotsaker.

Recept på pesto gjort med basilika:
Ingredienser
2 krukor basilika
1/2 dl pinjenötter
1 riven vitlöksklyfta
1 dl finriven parmesanost
1 1/2 dl olivolja
Salt
Peppar

Mixa allt till en slät pesto. Servera med pasta och ett gott bröd. Enkelt och supergott.


Basilikasås:
Ingredienser
1 kruka färsk basilika
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
0,5 dl majonnäs
2 dl crème fraiche
Salt
Peppar

Hacka basilikan och vitlök. Blanda ihop med övriga ingredienser och låt väl smaka.