Januari v. 1

Azalea

Nu när julblommorna börjar ge sig, amaryllisen kanske har blommat färdig och julstjärnorna som var så vackra i december börjar se lite trötta ut då är det dags att ta in en azalea. Dessa underbara blommor som bara väller ut över krukan. Det finns både enkla och dubbla i färgerna vitt och olika nyanser av rosa till mörkt rött och finns även som flerfärgad. Om du sköter din azalea rätt så blommar den i minst 8 veckor.

Några tips när det gäller azalean. Den får aldrig torka ut helt men vill heller inte ha ”fötterna” stående i vatten. Ha krukan i en större ytterkruka som du har lecakulor i botten. Se till att det är fuktigt bland kulorna så torkar det aldrig ut helt. Själv brukar jag doppa hela krukan (inte blommorna) i en hink med ljummet vatten under några minuter så den får suga i sig ordentligt och därefter ge den ca 1 dl vatten varje dag. Sen tycker den om att få en dusch ibland. Den tycker om luftfuktighet.

När du kommer hem med din blomma så kommer den troligtvis att tappa en del blad, det är helt naturligt eftersom den är lite kinkig med att flyttas runt men den kommer igen. Det går att klippa bort vissna grenar och på så sätt få fart på blomningen igen.

Din azalea trivs bra utomhus under sommaren och den går att plantera om i jord som anpassas för sur jord t.ex. rhododendronjord (de är släkt) och om du sköter din azalea rätt så kan den finnas hos dig i flera år.

Bild hämtad från Allt om Trädgård